Vitana - Všehokoření

SLOVNÍČEK POJMŮ

VŠE A B C D E F G H J K L M N O P R S T

Pastis +90

Druh anýzového alkoholického nápoje (anýzovky), původem z Francie. Tento nápoj je čirý s jantarovou barvou, avšak po smíchání s vodou se změní v bílou. Pastis byl vytvořen v roce 1932 jako náhrada za absint, který byl ve Francii zakázán. Je známo, že se pastis míchá z hvězdicového anýzu, lékořice a bylinek. Přesná receptura je však přísně střeženým tajemstvím.

Pesto +76

Tradiční omáčka původem z Itálie, jejímž základem je bazalka. Příprava pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v moždíři. Dále se přidává sůl, česnek, parmezán, piniové oříšky a nakonec olivový olej. Podávat se může se špagetami, saláty nebo třeba jen s chlebem.

Piperin +83

Hlavní účinná látka obsažená v pepři. Má schopnost zvyšovat biologické využití živin z potravy. Stimuluje trávení a potlačuje nadýmání.

Piri-piri +96

Směs mírně ostrého až pikantního koření, která má původ v Portugalsku. Využívá se při přípravě masa a omáček.

Planý +66

Planě rostoucí rostlina je ta, která se samovolně rozmnožuje bez lidského přičinění.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít