Vitana - Všehokoření

SLOVNÍČEK POJMŮ

VŠE A B C D E F G H J K L M N O P R S T

Tabasco +138

Ostrá omáčka, která se vyrábí z papriček tabasco, octa a soli. Existuje několik variant. Používá se v mnoha jídlech a je také součástí koktejlu Bloody Mary.

Tahini +152

Pasta vyrobená z čerstvě opražených, rozemletých nebo nadrcených sezamových semínek a mořské soli. Lze ji použít do sladkých i slaných pokrmů. Pasta je vhodná na marinování masa, do dresinků a salátů. Má hojné využití při pečení sladkých moučníků a může být také plnohodnotnou náhražkou másla.

Tobolka +133

Pravý pukavý plod, který vznikl přeměnou více plodolistů. Je to častý a různorodý druh plodu vyskytující se u mnoha rodů krytosemenných rostlin. Skládá se z jednoho nebo více pouzder obsahujících obvykle větší počet semen.

Trojčetné listy +114

Listy, které jsou složeny ze tří lístků vyrůstajících z jednoho místa.

Tvrdka +136

Název pro speciální druh rozpadavého plodu tvořeného většinou čtyřmi plůdky. Vzniká rozdělením původně dvouplodolistového semeníku ve čtyři jednosemenné díly.

Tzatziki +160

Tradiční řecký předkrm. Někdy se podávají i jako omáčka. Připravují se z řeckého jogurtu, okurky, česneku, olivového oleje, pepře a soli. Někdy se přidává i kopr. Používají se jako předkrm nebo jako omáčka. Výborné jsou jako příloha ke grilovanému masu.