Skořice
Popis rostliny
Historie a původ
První zmínky o skořicovníku pochází z doby 4 000 let před n. l. v Číně. Skořici znali již ve starověkém Egyptě. Řekové ji používali k ochucení vína. Skořice jako většina koření byla velmi vzácná a drahá, považovala se za vhodný dárek pro panovníka a dokonce i pro bohy. V hebrejské Bibli je skořice zmíněna mnohokrát.
Ve středověku byl původ skořice záhadou. Odkud se dostal do egyptských přístavů, bylo zprvu nejasné. Indonéské lodě přepravovaly skořici do východní Afriky, odkud ji místní obchodníci dopravovali na sever do Alexandrie v Egyptě. V Evropě si drželi monopol na obchod s kořením z Alexandrie benátští obchodníci. V Evropě byla jako první známá kůra ze skořicovníku čínského, až díky zámořským objevům se od 16. století začala dovážet kůra ze skořicovníku ceylonského. Jako první přistáli na Ceylonu portugalští obchodníci, kteří byli později vyhnáni Holanďany. Holandští obchodníci změnili metody sklizně ve volné přírodě, nakonec začali pěstovat své vlastní stromy a vytvořili monopol na ceylonskou skořici.Chuť a vůně
Použití v kuchyni
Skladování
Odrůdy
Skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum) se pěstuje v tropických oblastech. Pochází však ze Srí Lanky (ostrov Ceylon). Žlutohnědé tenké svitky z usušené kůry skořicovníku jsou silně aromatické.
Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) se pěstuje v Číně, Indonésii nebo Thajsku. Původně však pochází z Barmy. Usušená kůra je oproti té ceylonské tmavě hnědá. Z této rostliny se používají jako koření také sušené plody nazývané kassiové květy.