Bobkový list

Bobkový list

Bobkový list má dlouhou minulost plnou legend. Řekové věřili, že to je posvátná rostlina, a tak vznikl zvyk dávat vavřínové koruny z bobkových listů pro vítěze, básníky a císaře. Bobkový list ze stromu vavřínu má kořennou chuť s nádechem citrusů. Vhodný je především do marinád a kyselých jídel. Přidává se jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Výtečnou chuť dodá luštěninovým polévkám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou speci˹ckou chuť.

Popis rostliny

Bobkový list roste na vavřínu vznešeném, též nazývaném ušlechtilý. Jedná se o vysoký stálezelený strom, který roste až do výšky 18 m. Vavřín má žluté čí zelenobílé listy, ze kterých rostou tmavé zeleno˹alové bobule obsahující semínko. Dospělé listy dosahují šířky 3 až 4 centimetrů a délky 6 až 12 cm.

Historie a původ

Vavřín pochází ze Středomoří. V dřívějších dobách bylo v oblasti Středomoří vlhčí klima, proto zde rostlo mnoho vavřínců a vytvářely vavříncové lesy. Před deseti tisíci lety se klimatické podmínky změnily a postupně vavřínce nahradily jiné rostliny. Bobkový list byl oslavován Řeky a Římany, kteří považovali tuto rostlinu za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. To je důvod, proč řečtí a římští učenci jsou vyobrazeni s věncem na hlavě vyrobeným z listů vavřínu. Bobkový list byl jeden ze symbolů spojených s řeckým bohem Apollónem, který byl jedním z nejdůležitějších bohů v řecké mytologii. Apollón nosil na hlavě vařínový věnec jako symbol neopětované lásky od nymfy Dafné, která se proměnila ve strom, když se před Apollónem snažila ukrýt. Řečtí a římští politici a váleční hrdinové byli také zdobeni vavřínovými věnci na počest jejich slávy a vítězství. Z tohoto zvyku vzniklo přísloví „usnout na vavřínech“. Vavřínové věnce nosili také vítězové sportovních akcí.

Chuť a vůně

Bobkový list je ze stromu vavřínu, má kořennou a mírně nahořklou chuť s nádechem citrusů. Po sušení získá vůni podobnou oreganu a tymiánu.

Použití v kuchyni

Bobkový list se používá téměř v každé kuchyni, ale možná nejoblíbenější je ve francouzské a středomořské kuchyni. Lesklé, tmavě zelené bobkové listy mohou být použity čerstvé. Nicméně, nejlépe chutnají usušené, protože ztratí hořkost a zároveň si stále zachovají příjemné aroma. Bobkový list je vhodný především do marinád a kyselých jídel. Přidává se jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Výtečnou chuť dodá luštěninovým polévkám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou speci˹ckou chuť.

Bobkový list je také nezbytnou součástí mnoha klasických omáček, jako je rajčatová omáčka nebo bešamel. Bobkové listy se přidávají k pokrmům z mořských plodů. Skvěle dochutí i rýži nebo zeleninové pokrmy. Jsou také součástí bouquet garni, což je svazek bylinek nejčastěji převázaný provázkem. Svazek obvykle obsahuje petržel, tymián, šalvěj, saturejku, rozmarýn nebo bazalku. Používá se k přípravě vývarů a dušených pokrmů. Bobkový list výborně dochutí i sladké porkmy ze smetany nebo anglický pudink. Ze sušených listů se mohou připravovat také bylinné čaje. Pro dochucení pokrmů je možné využít i plody vavřínu.

Skladování

Usušené bobkové listy jsou silně aromatické. Bobkový list skladujte nejlépe ve vzduchotěsné skleněné nádobě na suchém místě a mimo dosah přímého slunečního svitu.

KAM TEĎ

27 Celkem druhů

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít