Nové koření

Nové koření

Nové koření jsou bobule tropického stromu pimentovníku. Koření má palčivou, příjemně kořennou a mírně nasládlou chuť, která v sobě snoubí kombinaci hřebíčku, skořice a muškátového ořechu s lehkým nádechem pepře. Používá se do polévek, omáček, marinád a k nakládání okurek. Je vhodné k dochucení ryb a dalších druhů mas. Přidává se také do sladkého pečiva, kompotů, pudinků a cukroví. Mleté nové koření dodá výtečnou chuť také šlehačce na kávě.

Popis rostliny

Nové koření jsou tmavé, červenohnědé bobule velikostí podobné pepři. Sklízejí se ještě zelené a poté se suší na slunci. Stálezelený strom pimentovníku, na kterém rostou, může dosáhnout výšky až 20 m. Obvykle ale dorůstá do výšky 10 až 15 m. Průměr kmene činí až 30 cm. Listy jsou jednoduché, 9 až 20 cm dlouhé. Listy mají zpravidla eliptickou čepel, která je na vrcholu špičatá. Uprostřed léta vykvetou malé bílé květy v latovitých květenstvích. Pimentovník pravý, česky nazývaný pimentovník lékařský, se může dožít věku až 100 let. Dřevo stromu je velmi tvrdé.

Historie a původ

Nové koření je původem ze Střední Ameriky, odkud pochází většina světové produkce nového koření. Roste v mnoha zemích na jih od hranice mezi USA a Mexikem. Většina nového koření se pěstuje na Jamajce a v Mexiku. Nové koření je jedno z mála koření, které má původ na západě, protože většina koření pochází z východu. Bobule pimentovníku se používaly na americkém kontinentě dávno před Kryštofem Kolumbem. Starověké civilizace je používaly především k ochucování čokolády. Jako první dovezl v 16. století do Evropy z Jamajky bobule pimentovníku Kryštof Kolumbus. Na Jamajce se z bobulí naložených do rumu vyrábí také likér. Lidé se pokoušeli mnohokrát vypěstovat pimentovník v jiných oblastech, ale dlouhou dobu se to nedařilo. Až nedávno vědci zjistili, že semínka musí projít ptačími střevy, jinak nevyklíčí.

Chuť a vůně

Koření má palčivou, příjemně kořennou a mírně nasládlou chuť, která v sobě snoubí kombinaci hřebíčku, skořice a muškátového ořechu s lehkým nádechem pepře.

Použití v kuchyni

Nové koření dodá pokrmům velmi zajímavou chuť. Na Jamajce se přidávají bobule pimentovníku do omáček a polévek. Špetkou mletého nového koření dochutíte také kaši z kořenové zeleniny. Při vaření lze použít i list, podobně jako list bobkový. Při sušení ale ztrácí listy chuť, proto se nevyvážejí do jiných zemí. Nové koření se v Evropě používá především do polévek, omáček, marinád a k nakládání okurek. Je vhodné k dochucení ryb a dalších druhů mas (nejčastěji vepřové a hovězí). Mleté nové koření se přidává do sladkého pečiva, kompotů, pudinků a cukroví. Výborně vynikne ve svařeném vínu nebo domácích likérech. Mleté nové koření dodá výtečnou chuť také šlehačce na kávě.

Nové koření je nejdůležitějším kořením v karibské kuchyni. Používá se zde především k zavařování, do kari, klobás a v kořenících směsích nazývaných jerk. S novým kořením se můžete setkat také v kuchyni Blízkého východu, kde se používá k přípravě dušeného masa a dalších masových pokrmů. V USA se používá do moučníků.

Skladování

Nové koření skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě bez přístupu slunečního svitu.

KAM TEĎ

27 Celkem druhů

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít