Poctivý segedínský guláš

Poctivý segedínský guláš

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 2 hodiny

Segedín vyžaduje minimum námahy, připravíte ho v jednom hrnci a nasytíte jím hodně hladových krků. Pokud by vám náhodou nějaký zbyl, radujte se – druhý či třetí den je totiž nejlepší, pěkně uleželý. Během podzimu a zimy vyhledáváme jídla, která nás zahřejí. To segedín splňuje na jedničku. Pokud se chcete zahřát ještě více, přidejte trochu mleté pálivé papriky. Omáčka, kterou zjemní smetana, pak bude mít pořádný říz.

INGREDIENCE

vepřová plec bez kosti 800 g
kysané zelí 350 g
cibule 2
česnek 2 stroužky
sádlo 2 lžíce
voda 500 ml
smetana na šlehání 200 ml
bobkový list 3
kuličky nového koření 6 kuliček
kuličky černého pepře 6 kuliček
sladká paprika mletá 1 lžíce
kmín 1 lžička
hladká mouka 2 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Cibule a stroužky česneku oloupeme. Ve větším hrnci na sádle zprudka opečeme nakrájenou cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme i utřený česnek a pražíme ještě 1 minutu. Poté přidáme maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2 cm, opékáme ho, dokud se nezatáhne. 

Přisypeme mletou papriku a kmín, necháme koření rozvonět. Promícháme a přilijeme horkou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Do hrnce vložíme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme maso doměkka, trvá to asi 1½ hodiny. Občas ho zkontrolujeme a promícháme, dle potřeby přilijeme vodu. 

Mezitím slijeme zelí, kyselou tekutinu zachytíme a ponecháme stranou. Pod studenou vodou zelí lehce propláchneme, rukou z něj vymačkáme přebytečnou vodu a pokrájíme ho. Přidáme ho do hrnce k masu a společně dusíme, dokud zelí také nezměkne. 

Pro zjemnění přilijeme smetanu, ve které jsme předem důkladně rozmíchali hladkou mouku. Povaříme dalších 15 minut. Vylovíme bobkové listy, případně i kuličky nového koření a pepře. Dochutíme solí, mletým pepřem a tekutinou z kysaného zelí dle chuti. 

Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.