Jalovec

Jalovec

Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, která zanechává v ústech lehce palčivý pocit. Jako koření se používají zralé modrohnědé plody s příjemně pryskyřičnou vůní a hořkosladkým aroma. Vhodné jsou k výrobě alkoholických nápojů, ginu a borovičky. Jalovec je nejlepší v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn. Používá se především do marinád, k nakládání zvěřiny, na skopové, svíčkovou, do omáček a slaných nálevů. Vynikající „divokou” chuť dodá také guláši.

Popis rostliny

Jalovec 􏰀obecný j􏰀e 􏰀malý 􏰀stálezelený 􏰀strom, 􏰀který 􏰀kvete 􏰀od 􏰀března 􏰀do 􏰀dubna. 􏰀Plody 􏰀dozrávají 􏰀na podzim 􏰀po 􏰀třech l􏰀etech. 􏰀Poté 􏰀procházejí 􏰀různými 􏰀stádii 􏰀zralosti. 􏰀Plody j􏰀sou 􏰀kulaté 􏰀o 􏰀průměru 􏰀7 􏰀až 10 􏰀mm, 􏰀nazývají 􏰀se j􏰀alovičky 􏰀a 􏰀zrají 􏰀18 􏰀měsíců. 􏰀Nejedná 􏰀se 􏰀o 􏰀bobule, 􏰀ale 􏰀o 􏰀velmi 􏰀malé 􏰀šišky podobné 􏰀borůvkám. 􏰀Jalovec 􏰀má j􏰀ehlicovité, 􏰀modrozelené l􏰀isty. 􏰀Strom 􏰀běžně 􏰀roste 􏰀do 􏰀výšky 􏰀2 metrů. 􏰀Samčí 􏰀a 􏰀samičí 􏰀květy 􏰀se 􏰀vyskytují 􏰀na 􏰀různých 􏰀stromech. 􏰀K 􏰀opylování 􏰀dochází 􏰀díky 􏰀větru. Jako 􏰀koření 􏰀se 􏰀používají 􏰀zralé 􏰀modrohnědé 􏰀plody, 􏰀které 􏰀se 􏰀suší.

Historie a původ

Jalovcové bobule byly nalezeny v několika staroegyptských hrobkách na různých místech. Řekové si vážili jalovce pro jeho léčivé účinky dlouho předtím, než ho začali používat při vaření. Řekové používali jalovec při olympijských soutěžích, protože se věřilo, že zvýší fyzickou vytrvalost sportovců. Římané používali jalovec jako levnou náhradu za drahý černý pepř dovezený z Indie, navíc si ho mohli pěstovat sami. Jalovec se používal v Evropě až do 16. století jako lék pomáhající proti moru a hadímu uštknutí. Navíc mu byly přisuzovány magické vlastnosti. Lidé věřili, že zničení jalovcového stromu přinese neštěstí. Indiáni používali jalovec proti infekci močových cest.

Chuť a vůně

Jalovec má slabě hořkou, pikantní chuť, která zanechává v ústech lehce palčivý pocit. Plody mají příjemně pryskyřičnou vůní a hořkosladké aroma. Chuť se liší v závislosti na oblasti pěstování. Italský jalovec je jemnější a aromatičtější oproti tomu ze severní Evropy.

Použití v kuchyni

Jalovec 􏰀má 􏰀zajímavou 􏰀chuť, 􏰀se 􏰀kterou 􏰀se 􏰀často 􏰀setkáte 􏰀ve 􏰀Švédsku, 􏰀Německu, 􏰀Itálii 􏰀a j􏰀ižní Evropě, 􏰀odkud 􏰀pochází 􏰀nejvíce 􏰀aromatické 􏰀bobule. 􏰀Jalovec 􏰀se 􏰀používá 􏰀k 􏰀ochucení 􏰀tmavé zvěřiny j􏰀ako j􏰀e j􏰀elení 􏰀maso 􏰀nebo 􏰀divoké 􏰀prase, 􏰀ale 􏰀stejně 􏰀dobře 􏰀se 􏰀kombinuje 􏰀s 􏰀vepřovým 􏰀masem (zejména 􏰀s j􏰀ablky 􏰀a j􏰀ablečným 􏰀moštem). 􏰀Vhodný j􏰀e 􏰀do 􏰀mnoha 􏰀zimních 􏰀pokrmů, j􏰀ako j􏰀e 􏰀oháňka 􏰀či další 􏰀dušené 􏰀hovězí 􏰀pokrmy. 􏰀Přidává 􏰀se 􏰀do 􏰀zvěřinových 􏰀paštik, 􏰀ale 􏰀také 􏰀se 􏰀kombinuje 􏰀s kaštanovými 􏰀a 􏰀ovocnými 􏰀nádivkami 􏰀a 􏰀se 􏰀zelím. 

Modrohnědé bobule se obvykle rozdrtí před přidáním do pokrmu, ale mohou být použity i celé, například do vývaru. Rozdrcením bobulí dochází k výraznému uvolnění chuti. Jalovec má poměrně silnou chuť, takže se doporučuje použít jen asi 6 až 8 bobulí najednou. Větvičky dodávají výraznou dřevitou chuť alkoholickému nápoji gin. Z bobulí se naopak vyrábí tradiční slovenský alkoholický nápoj borovička. Jalovec je nejlepší v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn. Používá se také do marinád, k nakládání zvěřiny, na skopové, svíčkovou, do omáček a slaných nálevů. Vynikající „divokou” chuť dodá i guláši. Ve Finsku se používá k výrobě tradičního piva Sahti.

Skladování

Usušený jalovec se skladuje ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na suchém a temném místě.

Poddruhy

I když se dokáže jalovec přizpůsobit různým podmínkám, vyžaduje slunné místo. Vyskytuje se i na skalách nebo písčitých půdách. V zimě je dobré strom svazovat, protože pod tíhou sněhu se větve mohou lámat. Existuje mnoho poddruhů, které se liší výškou nebo místem výskytu. Některé dosahují výšky stromu, jiné jsou spíše nižší výšky jako keř. Rozlišujeme nespočet okrasných kultivarů, které se liší tvarem, barvou i jehlicemi.

KAM TEĎ

27 Celkem druhů

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít