Koriandr

Koriandr

Koriandr je jednoletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Jako ochucovadlo se při vaření používá od nepaměti. Semínka mají příjemnou nasládlou chuť, jejich aroma může připomínat pomerančovou kůru. Bez mletého koriandru se neobejdou známé kořenící směsi jako kari nebo garam masala. Využívá se v indické a blízkovýchodní kuchyni, je výborný i k nakládání zeleniny a hub.

Popis rostliny

Koriandr setý je jednoletá rostlina, roste planě ve Středozemí, u nás se volně v přírodě nevyskytuje. Rostlina dorůstá výšky až jednoho metru. Na rostlině najdeme dva různé typy lístků, zatímco v dolní části jsou listy trojcípé, oválného tvaru, ve vrchní části rostliny jsou listy dělené v čárkovité úkrojky. Rostlina kvete bílými drobnými květy, semena jsou drobná hnědá. Čerstvé listy jsou nevábného zápachu, po usušení ale příjemně voní. Rostlina je nenáročná na pěstování.

Historie a původ

Koriandr je rostlina, kterou znali již staří Egypťané, byl objeven v hrobkách faraonů z období 1 000 let před naším letopočtem, plnil funkci obětní rostliny. Řekové a Římané využívali koriandr nejen jako koření, ale také jako nezbytnou ingredienci do vín a likérů, v neposlední řadě jako přísadu do léků a lektvarů na nesmrtelnost a lásku. Římané balili do listů koriandru setého potraviny, aby déle vydržely čerstvé. Koriandr se používal k léčbě zažívacích obtíží, byl také považován za silné afrodisiakum.

Chuť a vůně

Koriandr má intenzivní až dráždivou vůni připomínající citrusy.

Použití v kuchyni

Mletý koriandr se nejčastěji přidává do masových pokrmů z vepřového, hovězího, jehněčího, drůbežího a rybího masa. Výborný je i jako přísada do hub, polévek, omáček, paštik a likérů. Lze také využít k dochucení sladkých pokrmů, jako jsou zákusky a vánoční cukroví. Semena jsou často součástí různých kořenících směsí, jako je třeba kari, garam masala, Tai-fun a dalších.

Skladování

U nás se nejčastěji používají dozrálá semena a lístky, která se usuší při teplotě nepřesahující 35 °C, semena se následně rozdrtí nebo se ponechají celá, stejně jako listy. Sušený koriandr se skladuje v suchu a chladu. Čerstvé lístky je nutno skladovat v lednici, tam ale vydrží pouze několik dnů.

KAM TEĎ

27 Celkem druhů

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít