Obložený chléb v mnohých domácnostech představuje obyčejnou rychlou večeři v pracovním týdnu, kdy se nám většinou nechce vařit zdlouhavá a komplikovaná jídla. Vy si teď ale můžete připravit luxusní obdobu takového chlebu – a pořádně si ji vychutnat o víkendu během pomalého večera u ohně. Nažhavte gril, pořádný hovězí steak a sladká karamelizovaná cibulka čeká!
| menší červená cibule | 2 |
| olivový olej | 3 lžíce |
| nastrouhaný muškátový oříšek | 0,5 lžičky |
| mleté nové koření | 0,5 lžičky |
| červený vinný ocet | 1 lžíce |
| třtinový cukr | 1 lžíce |
| suché červené víno | 50 ml |
| hovězí flank steak | 1 (zhruba 150 g) |
| chleba | 2 plátky |
| směs salátů nebo rukoly | 1 hrst |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř |
Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na tenké plátky a opečeme na středním vyšším stupni na asi 2 lžících olivového oleje. Jakmile změkne, přisypeme k ní muškátový oříšek a nové koření a zastříkneme ji vinným octem. Necháme ocet odpařit, vsypeme k němu cukr a mícháme. Až se cukr začne rozpouštět a cibule karamelizovat, podlijeme vínem. Vaříme doměkka, cibule se krásně rozvoní.
Maso potřeme z obou stran olejem, osolíme ho, opepříme a opečeme na rozpáleném grilu či pánvi zhruba 2 minuty z každé strany. Opečené maso přesuneme do trouby předehřáté na 80 °C a 5 minut ho dopékáme. Poté maso vyjmeme z trouby a necháme ho pár minut odpočinout. Následně ho po vláknu nakrájíme na tenké plátky.
Chléb potřeme cibulovou marmeládou, obložíme nakrájeným steakem a salátem, zlehka osolíme a opepříme.