Mazanec

Mazanec

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 45 minut + kynutí 45 minut + pečení 45 minut

Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší české obřadní pečivo? Dokonce je nejstarším velikonočním pokrmem u nás, jak dokládá recept z 15. století. Podle tradice se peče na Bílou sobotu. Složení bochánku se měnilo podle toho, pro koho byl určený – čeledíni dostávali mazanec z obyčejného kynutého těsta, pokud měla přijít návštěva, do těsta se přidávaly mandle, rozinky a koření. Smetana ale byla v receptu odjakživa, mazanec je díky ní krásně kyprý. A přesně tak budeme dneska péct i my – rozinky navíc namočíme do rumu a do těsta přidáme skořici a muškátový oříšek, celý mazanec se tak hezky provoní

INGREDIENCE

rozinky 80 g
rum 4 lžíce
smetana na vaření 250 ml
žloutky 3
čerstvé droždí 42 g (1 kostka)
krupicový cukr 50 g
polohrubá mouka 200 g
hladká mouka 300 g
sůl špetka
vanilkový cukr 1 sáček
změklé máslo 100 g
citrónová kůra ½ lžičky
mleté skořice špetka
mletý muškátový oříšek špetka
nasekané mandle 100 g
vejce 1
hladká mouka na zaprášení těsta

PŘÍPRAVA RECEPTU

Jako první si rozinky si naložíme do rumu. Smetanu zahřejeme v rendlíku, pak polovinu vlažné smetany odlijeme a rozmícháme v ní droždí s 1 lžící cukru. Necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylé smetaně rozšleháme žloutky.  

Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, zbylý cukr, citronovou kůru, koření a máslo rozkrájené na kostičky. Přilijeme kvásek a smetanu se žloutky a vypracujeme hladké, pružné těsto. Zaprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba 45 minut.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozinky slijeme a spolu s většinou mandlí (pár mandlí si necháme na posypání mazance) vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části, ty vytvarujeme do bochánků a navrchu je lehce nařízneme do kříže. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut dozlatova.