Hořčičné semínko

Hořčičné semínko

Velká žlutá semena hořčice se vyznačují počáteční nasládlou chutí a mírnou palčivostí. Celá semena hořčice se používají při konzervaci zeleniny, okurek, zelí, červené řepy či hub v kyselém nálevu. Sušená hořčice je vhodná do polévek a dušených pokrmů, k přípravě marinád, kořenění minutek a při konzervaci ryb. Je také součástí mnoha kořenících směsí. Výrazná chuť a ostré aroma se ještě více uvolní po rozdrcení semínek.

Popis rostliny

Semínka jsou plody získané z hořčice seté, z čeledi brukvovitých. Pěstují se tři hlavní druhy hořčice, a to hořčice bílá (Sinapis alba nebo Brassica alba), hořčice černá (Brassica nigra) a hořčice hnědá (Brassica juncea). Rostlina obvykle dosahuje výšky 1,2 m až 2 m a má žluté květy. Rostlina má kulatá semena o velikosti v průměru asi 1 až 2,5 mm. Hořčice se dobře pěstují. Vzkvétají na mnoha různých typech půdy, netrpí chorobami a extrémní počasí zvládají celkem bez vážných následků. Typická žlutá barva kondimentu hořčice nepochází z hořčičných semínek, ale ze zářivě barevné kurkumy, která se přidává, aby dodala koření zlatou barvu.

Historie a původ

Hořčičná semínka pochází z různých oblastí jižní Evropy a západní Asie. Bílá odrůda pochází z východních středomořských oblastí, hnědá z podhůří Himálaje a černá ze Středního východu. Hořčičná semínka jsou zmíněna v sanskrtských spisech starých 5 000 let. Egyptští faraoni si dávali hořčičná semínka do svých hrobů. Zmínku o nich najdeme také v Novém zákoně. Lékaři ze starého Říma je používali na zmírnění bolesti zubů. Pythagoras používal obklad z hořčičných semen jako lék na bodnutí škorpiónem. Předchůdcem naší moderní hořčice byla pravděpodobně pasta ze semen, kterou připravovali Římané.

Chuť a vůně

Žlutá semena hořčice se vyznačují počáteční nasládlou chutí a mírnou palčivostí. Štiplavá chuť hořčice je uvolněna ve chvíli, kdy se semena rozdrtí a smíchají s vodou. Semena z bílé hořčice mají méně štiplavou chuť než z hnědé nebo černé.

Použití v kuchyni

Hořčičná semínka jsou oblíbená v indické, středomořské nebo německé kuchyni. Celá semena hořčice se používají při konzervaci zeleniny, okurek, zelí, červené řepy či hub v kyselém nálevu. Po rozdrcení semínek se uvolní výrazná chuť a ostré aroma. Hořčičná pasta se používá do salátových zálivek, sendvičů nebo majonézy. S hořčičným olejem se můžete setkat v mnoha indických a pákistánských receptech.

Po tepelné úpravě vynikne příjemná ostrost hořčičných semínek, kterou dochutíte okurky, hranolky, kari, pečená masa nebo zeleninu. Sušená hořčice je vhodná do polévek a dušených pokrmů, k přípravě marinád, kořenění minutek a při konzervaci ryb. Je také součástí mnoha kořenících směsí. Osmažená semínka vypustí ořechovou vůni a hodí se například k polévce.

Skladování

Celá hořčičná semínka skladujte v utěsněných nádobách na chladných a suchých místech.

KAM TEĎ

28 Celkem druhů