Badyán

Badyán

Badyán (Illicium verum) je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stálezeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typická pro používání tohoto koření je asijská kuchyně. Skvěle se hodí i k dochucení hruškových a jablečných kompotů, povidel, perníku, sušenek a sladkého pečiva.

Popis rostliny

Plody badyánu jsou tobolky ve tvaru nepravidelné osmicípé hvězdice stromu badyáníku pravého z čeledi magnoliových. Jedná se o rostlinu podobnou anýzu, obě obsahují anethol, který dodává plodům výraznou lékořicovou chuť. Tento stálezelený listnatý strom ve své původní oblasti jižní Číny a Vietnamu dosahuje výšky více než 15 metrů a průměr kmenu činí 25 cm. Plody se trhají před dozráním a po usušení se barví do červenohněda.

Historie a původ

Badyán 􏰀se 􏰀pěstuje 􏰀v 􏰀Číně 􏰀a 􏰀Vietnamu j􏰀iž 􏰀odpradávna 􏰀a j􏰀e 􏰀spojován 􏰀zejména 􏰀s 􏰀čínskou 􏰀orientální kuchyní. 􏰀V 􏰀tradiční 􏰀čínské 􏰀medicíně 􏰀se 􏰀používá j􏰀iž 􏰀více 􏰀než 􏰀3 􏰀000 l􏰀et 􏰀pro 􏰀svůj 􏰀stimulační 􏰀účinek 􏰀na zažívací 􏰀systém 􏰀a 􏰀poruchy 􏰀trávení. 􏰀V 􏰀dnešní 􏰀době j􏰀e 􏰀rozšířen 􏰀v 􏰀celém 􏰀Tichomoří. 􏰀V 􏰀Evropě 􏰀se 􏰀více rozšířil 􏰀až 􏰀v 􏰀17. 􏰀století. 􏰀Zprvu 􏰀se 􏰀mělo 􏰀za 􏰀to, 􏰀že 􏰀badyán 􏰀pochází 􏰀z 􏰀Filipín, 􏰀odkud 􏰀ho 􏰀v 􏰀roce 􏰀1578 dovezl 􏰀Thomas 􏰀Cavendish. 􏰀Přidával 􏰀se 􏰀do 􏰀ovocných 􏰀sirupů 􏰀a 􏰀marmelád, 􏰀vylisovaný 􏰀olej 􏰀se používal 􏰀do 􏰀nápojů 􏰀a l􏰀ikérů 􏰀s 􏰀anýzovou 􏰀příchutí. 􏰀V 􏰀Japonsku 􏰀si 􏰀velmi 􏰀váží 􏰀místní 􏰀odrůdy, 􏰀ta j􏰀e často 􏰀vysazována 􏰀v 􏰀chrámových 􏰀zahradách. 􏰀Rozemleté 􏰀plody 􏰀a 􏰀kůra 􏰀se 􏰀využívají 􏰀také j􏰀ako kadidlo.

Chuť a vůně

Vůně i􏰀 􏰀chuť j􏰀sou 􏰀nepatrně 􏰀sladké 􏰀a 􏰀výrazně l􏰀ékořicové. 􏰀Chuť j􏰀e 􏰀velmi 􏰀podobná 􏰀anýzu.

Použití v kuchyni

Badyán j􏰀e j􏰀edno 􏰀z 􏰀mála 􏰀koření 􏰀čínské 􏰀kuchyně, 􏰀které 􏰀u 􏰀nás 􏰀zdomácnělo. 􏰀Skvěle 􏰀se 􏰀hodí i􏰀 􏰀k dochucení 􏰀hruškových 􏰀a j􏰀ablečných 􏰀kompotů, 􏰀povidel, 􏰀perníku, 􏰀sušenek 􏰀a 􏰀sladkého 􏰀pečiva. Badyán j􏰀e 􏰀hlavní 􏰀složkou 􏰀směsi 􏰀„pěti 􏰀koření“ známou 􏰀z 􏰀􏰀čínské 􏰀kuchyně. 􏰀Používá 􏰀se 􏰀􏰀při 􏰀vaření vepřového, 􏰀hovězího, 􏰀kuřecího i􏰀 􏰀kachního 􏰀masa. 􏰀V 􏰀západních 􏰀kulturách 􏰀se 􏰀badyán 􏰀začal 􏰀používat jako 􏰀náhražka 􏰀anýzu 􏰀při 􏰀pečení 􏰀a 􏰀výrobě 􏰀alkoholických 􏰀nápojů. 􏰀Výborný j􏰀e 􏰀také j􏰀ako 􏰀ochucovadlo žvýkaček􏰀nebo􏰀želatiny.K􏰀 􏰀získání􏰀 sladké􏰀 kořeněné􏰀 chuti􏰀 můžete􏰀 vložit 􏰀před􏰀pečením 􏰀kousek badyánu 􏰀dovnitř 􏰀celého 􏰀kuřete 􏰀nebo 􏰀kachny.

Skladování

Badyán 􏰀skladujte 􏰀v 􏰀dobře 􏰀utěsněných 􏰀nádobách 􏰀bez 􏰀přístupu 􏰀vzduchu 􏰀na 􏰀tmavém 􏰀a 􏰀chladném místě. 􏰀Využít 􏰀můžete 􏰀skleněné 􏰀dózy 􏰀nebo 􏰀plechové 􏰀či 􏰀plastové 􏰀krabice.

Podobné rostliny

Japonský 􏰀hvězdicový 􏰀anýz􏰀􏰀 (Illicium 􏰀anisatum) j􏰀e 􏰀strom, j􏰀ehož 􏰀plody j􏰀sou 􏰀velmi 􏰀podobné 􏰀čínskému badyánu, 􏰀se 􏰀kterým j􏰀sou 􏰀často 􏰀zaměňovány. 􏰀Avšak j􏰀sou 􏰀toxické 􏰀a 􏰀pro 􏰀člověka 􏰀nebezpečné.

KAM TEĎ

27 Celkem druhů

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít