Kořenová zelenina má tolik podob, barev, tvarů, vůní a chutí. Většinou ji konzumujeme syrovou nebo připravujeme tepelnou úpravou. Recepty na pečenou kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem, na svíčkovou krémovou omáčku či na zeleninový vývar nikdy nevyjdou z módy. Kořenovou zeleninu si však můžeme dopřát také čerstvou, najemno nakrájenou, ochucenou dresingem a posypanou zajímavými semínky. Tento salát zasytí, a tak se ho nebojte vzít do práce. Po tomto výživném, ale lehkém obědu se určitě nebudete cítit otupělí. Jeho zářivá barva vás nakopne už jen při pohledu na něj!
| středně velká řepa | 1 |
| středně velká mrkev | 2 |
| máta | 2–3 snítky |
| sezamové semínka | 1 hrst |
| olivový olej | 2–3 polévkové lžíce |
| šťáva z citronu | 1 |
| javorový sirup | 1 polévková lžíce |
| kmín drcený | špetka |
| čerstvě mletá sůl | |
| barevný pepř |
Omytou kořenou zeleninu nakrájíme na jemné proužky. Nejlépe toho docílíme pomocí struhadla speciálně k tomu vytvořeného, říká se mu julienne. Poměrně jednoduše s jeho pomocí nastrouháme velmi jemné a dlouhé hranolky, které hravě vytvoří příjemná sousta.
Zeleninové hranolky dobře promícháme, zalijeme šťávou z citronu a dosladíme sirupem (opatrně, abychom to se sladkou chutí nepřehnali). Ochutnáme a případně sirup přidáme. Trochu osolíme.
Salátek dobře promícháme a ozdobíme mátou a sezamovými semínky.