Domácí špekáčky

Domácí špekáčky

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 270 minut

Máloco vyvolá v paměti vzpomínky na dětství a vůni ohně tak jako český špekáček. Brzy to bude 130 let, co špekáček spatřil světlo světa na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Ať už naložený v octu nebo opečený u podzimního ohně, ten domácí z poctivých surovin bude chutnat nejlépe. Možná pro jistotu rovnou připravte dvojitou várku. Smiřte se s tím, že vám je ostatní snědí a pak si je začnou objednávat na příště.

INGREDIENCE

hovězí maso (přední/ krk) 200 g
vepřové plece bez kosti 200 g
vepřový bok bez kosti 600 g
špek 200 g
sůl 2 lžíce
pepř 1 lžíce
vepřové střeva 1 metr

PŘÍPRAVA RECEPTU

Maso nejprve umeleme a poté ho osolíme a opepříme. Špek nakrájený na kostičky vmícháme do ochucené masové směsi. Abychom zjistili, jestli je směs dostatečně ochucená, trochu jí odebereme a na pánvičce nasucho osmažíme. Podle chuti přidáme pepř nebo sůl a znovu promícháme. 

Směs naplníme do střívek. Po každém špekáčku střívko zavážeme bavlněným provázkem.  

Špekáčky vložíme na 2–3 hodiny do udírny a následně povaříme 30 minut ve vodě. Poté špekáčky opět vložíme do udírny, abychom je usušili. Nakonec je necháme zchladnout na čerstvém vzduchu.