Vitana - Všehokoření

Pepř růžový

Růžový pepř se na rozdíl od pepře černého, bílého a zeleného nezískává z plodů popínavé rostliny pepřovníku černého, ale z plodů pepřovce obecného, stromu, který patří do čeledi ledvinovníkovitých. Právě z tohoto důvodu (příslušnost k jiné čeledi) se můžeme setkat s označením „nepravý pepř“.

Popis rostliny

Pepřovec obecný, známý také pod jménem pirul, je stálezelený dvoudomý strom, který ve své domovině dosahuje výšky až 15 m. Jeho domovem jsou peruánské Andy, ze kterých se rozšířil do suchých subtropů po celém světě. Větve pepřovce obecného jsou nápadně převislé. Koruna je bělavá a plody jsou kulovité peckovice, v průměru velké asi půl centimetru, které jsou za zralosti růžové nebo červené.

Historie a původ

Pepř se používá v kuchyních po celém světě. Pepř byl odpradávna nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Poprvé ho do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. V období zámořských objevů se stal pepř jednou z hlavních pohnutek k podnikání námořních výprav na východ. Pepř jednoznačně ovlivnil vývoj dějin a byl příčinou nespočtu válek. Bez velké poptávky po tomto koření by nikdy nevznikly velké koloniální říše. Pepř byl ve své době ceněný stejně jako zlato. I z tohoto důvodu mazaní obchodníci označovali pepřem různé kuličky s podobnou vůní a chutí. Takto se do kuchyní dostal i pepř růžový, ačkoliv se vlastně nejedná o pravý pepř, protože strom pepřovec obecný nemá botanicky s pepřem nic společného, nepatří totiž do čeledi pepřovníkovitých, nýbrž ledvinovníkovitých.


Po pádu Byzantské říše se postupně staly centrem evropského obchodu s kořením Benátky. Pepř byl dokonce oblíbenější než skořice a hřebíček. Monopol Benátek se zhroutil až poté, co portugalský námořník Vasco da Gama objevil námořní cestu do Indie, kde se pepř vyskytoval hojně. Pepř je v dnešní době při vaření nepostradatelný.

Chuť a vůně

Růžový pepř má jemnou, lehce peprnou a zároveň nasládlou chuť s pryskyřicovým nádechem, není tak ostrý jako pepř černý.

Použití v kuchyni

Pepř je univerzálním kořením, se kterým lze ochutit různé pokrmy. Jedná se o základní koření, které nechybí v žádné kuchyni. Růžový pepř se skvěle hodí ke steakům, k rybám nebo do bílých omáček. Pro svou lehce nasládlou chuť se také přidává do dezertů či zmrzlin. Při přípravě jídel se můžeme setkat s barevným pepřem, což je směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře. Barevný pepř se hodí do všech pokrmů, kde chceme dosáhnout výraznější, plné a aromatické chuti. Má velmi široké uplatnění, od předkrmů přes pomazánky a polévky až k masovým pokrmům i omáčkám. Výraznou chuť této směsi oceníte především na kvalitním mase. Vyzkoušejte ji na hovězí steaky, plátky tuňáka či lososa.

Skladování

Pepř skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě, bez přístupu slunečního svitu. Pepř si můžete namlít podle potřeby ručním mlýnkem.

KAM TEĎ

28 Celkem druhů