Zázvorová šťáva

Zázvorová šťáva

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 5 minut

Když se řekne zázvor, ucítíte ostrou chuť na jazyku i vůni mnoha asijských jídel. I v naší kuchyni si za posledních sto let zázvor udržel pevnou pozici. A dokonce jsme po něm pojmenovali i druh vánočního cukroví – zázvorky. Umí prohřát organismus a dodat vitalitu. Je protizánětlivý, pomáhá předcházet chřipce i angíně. Zázvorovou šťávou ochutíte čaj a svůj typický říz dodá i studeným limonádám a koktejlům.

INGREDIENCE

cukr (ideálně kokosový) 50 g
zázvor mletý (nebo ↓) 1 lžička (nebo ↓)
oloupaný nastrouhaný zázvor 50 g
voda 1 litr

PŘÍPRAVA RECEPTU

Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny.  

Hotovou šťávu přelijeme do sklenic s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden.

Pokud si chceme sirup uchovat po celou zimu, zavaříme ho ve sklenici při 80 °C po dobu alespoň 15 minut. Po otevření uchováváme v lednici a brzy spotřebujeme.  

Tip: Do hotového sirupu můžete přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr.