Když se řekne zázvor, ucítíte ostrou chuť na jazyku i vůni mnoha asijských jídel. I v naší kuchyni si za posledních sto let zázvor udržel pevnou pozici. A dokonce jsme po něm pojmenovali i druh vánočního cukroví – zázvorky. Umí prohřát organismus a dodat vitalitu. Je protizánětlivý, pomáhá předcházet chřipce i angíně. Zázvorovou šťávou ochutíte čaj a svůj typický říz dodá i studeným limonádám a koktejlům.
cukr (ideálně kokosový) | 50 g |
zázvor mletý (nebo ↓) | 1 lžička (nebo ↓) |
oloupaný nastrouhaný zázvor | 50 g |
voda | 1 litr |
Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny.
Hotovou šťávu
přelijeme do sklenic s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden.
Pokud si chceme sirup uchovat po celou zimu, zavaříme ho ve sklenici při 80 °C po dobu alespoň 15 minut. Po otevření uchováváme v lednici a brzy spotřebujeme.
Tip: Do hotového sirupu můžete přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr.