Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Symbolika beránka prochází křesťanskou i izraelitskou oslavou Božího hodu. Podle historických pramenů měla každá rodina obětovat nejlepšího beránka ze stáda, kterého pak pak všichni společně před velkou nocí pekli a pojídali s nekvašeným chlebem. Jako obřadní pokrm je znám od středověku – jelikož si ale všichni naši předkové nemohli masité pokrmy dovolit, předpokládá se, že již jejich velikonoční sváteční stoly zdobil právě beránek pečený. Tak si ho upečte i vy, protože Velikonoce bez beránka nejsou Velikonoce. Nezapomeňte pořádně vymazat a vysypat formu, abyste vyklopili krásného beránka, který vám ozdobí velikonoční tabuli.

INGREDIENCE

hladká mouka 0,5 kg
tvaroh ve vaničce 1
sůl 0,5 lžičky
citronová šťáva 1 lžička
mléko 150 ml
cukr moučkový 150 g
vejce 3
vanilkový cukr 1
kypřicí prášek 1
rum 2–3 lžíce
rozinky
vejce na potření
mandle na posypání

PŘÍPRAVA RECEPTU

Ve větší míse promíchejte všechny sypké ingredience: mouku, cukry, kypřicí prášek a sůl. K suché směsi přidejte tekuté ingredience (tvaroh, mléko, citronovou šťávu, vejce a rum). Obě směsi spolu důkladně promíchejte. Nakonec přisypejte část rozinek a mandlí, lehce je do směsi vmíchejte. 

Hladkou směs nalijte do vymazané a vysypané formy. Kameninovou či keramickou formu můžete vysypat strouhankou, kovovou klidně hladkou moukou. 

Nechte beránka péct na 190 °C zhruba 45 minut. Během pečení ho průběžně kontrolujte. Že je beránek hotový, zjistíte nejlépe tak, že do něj zapíchnete dřevěnou špejli – těsto je upečené ve chvíli, kdy se na špejli přestane lepit. 

Beránka z formy opatrně vyklepněte. Dozdobte ho mandlemi a rozinkami.