Tradiční barvení vajec

Tradiční barvení vajec

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 1½ hodiny + louhování přes noc

Barvení vajíček na Velikonoce bývá vždy velkou výzvou. Kdo by si nechtěl velikonočními barvenými vajíčky vyzdobit domácnost? Každý rok většinou dopadne barvení úplně jinak než rok předchozí. Co vás letos překvapí nejvíc? Kurkuma, to je vždycky sázka na jistotu! Stejně tak cibulové slupky, které vejce zbarví do krásné rudohnědé barvy. Zkuste letos třeba i čerstvou červenou papriku, která dokáže vytvořit zajímavý flekatý vzor. Tipů pro vás máme spoustu, je jen na vás, co vyzkoušíte!

INGREDIENCE

vejce dle potřeby
ocet
voda
borůvky, červené zelí – modrofialová barva
špenát, kopřiva – zelená barva
cibulové slupky (červená i žlutá cibule) – rudohnědá barva
červená paprika – oranžová barva
mletá kurkuma – žlutá barva
mletá sladká paprika – červená barva
červená řepa – růžovočervená barva

PŘÍPRAVA RECEPTU

K barvení se nejlépe hodí bílá vajíčka, ale i na tmavší vajíčka se barvy chytnou. Doporučujeme namíchat bílá vajíčka s těmi tmavšími, ať máte co nejrozmanitější výsledek. Před samotným barvením je vajíčka třeba omýt a nejlépe odmastit octovou nebo jarovou vodou, aby se na skořápky barvy lépe chytaly.

Zeleninu si nastrouháme či nakrájíme nadrobno, borůvky rozmačkáme na kaši a slupky z cibulí oloupeme. Při přípravě nálevů je třeba trochu vlastní intuice. Například u zelí nebo červené řepy je fajn zeleninu nejprve trochu povařit samotnou, aby pustila šťávu a změkla. Necháme zchladnout a spolu s vajíčky začneme pomalu zase vařit. K sypkým či kašovitým barvivům (kurkuma, paprika, špenát, kopřiva) můžeme vajíčka přidat rovnou. Každou ingredienci dáme samostatně do hrnce a přidáme cca 250–500 ml octa. Ten se postará o to, aby skořápky vajíček změkly, a nasály tak do sebe mnohem víc barviva.

Vajíčka přidáme do hrnců s ingrediencemi tak, aby byla celá ponořená, a začneme pomalu vařit. Ideální variantou je chvíli vařit, pak nechat zhruba hodinu louhovat, pak zase na chvíli povařit. Pokud se tekutina vypařuje a vajíčka vyčnívají nad hladinu, dolijeme trochu vody, aby se obarvila rovnoměrně. Také je nezapomeňme průběžně otáčet a nálevy promíchávat.

V nálevech necháme vajíčka celý den nebo nejlépe přes noc, aby se barva vpila opravdu do hloubky skořápek. Pak už vejce jen stačí za otáčení nechat oschnout na ubrousku a nakonec trochu namazat tukem, který dodá barvám výraznější odstíny a lesk.