Šumavská kulajda se ztraceným vejcem

Šumavská kulajda se ztraceným vejcem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

Kulajda. Tato polévka je známá na Šumavě, ale také třeba v Krkonoších. Ale vaří se ve všech částech republiky – co jiný kraj, to jiná obměna. Pokud se ji chystáte uvařit na podzim, sáhněte po čerstvých houbách, když na ni dostanete chuť v zimě, stejně dobře vám poslouží houby sušené. Za necelou hodinu máte připravenou lahodnou polévku. Výborně se k ní hodí čerstvý chleba. A gurmáni si k ní mohou upéct třeba parádní bramborový báč.

INGREDIENCE

sádlo 2 lžíce
mouka 2 lžíce
voda 1 litr
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
brambory 6
čerstvé houby 1–2 hrsti
máslo 2 lžíce
kmín 1 lžička
ocet 100 ml
vejce 4
smetana ke šlehání 200 ml
cukr dle chuti
nasekaný kopr 3 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

V hrnci rozehřejeme sádlo, vmícháme do něj mouku a opékáme ji dorůžova. Na vzniklou hladkou kaši nalijeme vodu, osolíme ji a opepříme. 

Brambory oloupeme a nakrájíme je na menší kostky, nové brambory nemusíme ani loupat. Vložíme je do vody a necháme vařit. 

Mezitím očistíme houby (množství záleží na naší chuti) a nakrájíme je na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a opékáme na něm houby zhruba 5 minut. Nesolíme je, pustily by vodu a začaly by se dusit, chceme je mít pevné a křupavé. Vsypeme je do polévky, přidáme kmín a vaříme, až brambory a houby změknou. 

Mezitím v jiném hrnci uvaříme zhruba 500 ml vody, vlijeme do ní 2 lžíce octa a pomocí nože uprostřed vytvoříme vír. Rozklepneme do něj vejce a pomocí lžíce přetáhneme bílek přes žloutek, pokud se rozbíhá, a vaříme vejce zhruba 1 minutu. Hrnec odstavíme a necháme ještě 3 minuty dojít, tuhý bílek krásně ukryje tekutý žloutek. Vyjmeme, necháme okapat a položíme do talíře. Každé vejce je třeba uvařit samostatně. 

Do hotové polévky vmícháme smetanu, ochutíme ji octem a cukrem, povaříme 2 minuty a přidáme kopr. Polévku přelijeme přes ztracené vejce a podáváme. 

Tip: Použít můžeme i sušené houby – 50 g namočíme do vody přes noc nebo alespoň 1 hodinu předem.