Pravé zavináče

Pravé zavináče

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava

Všechny letní sladkosti v podobě ovocných koláčů a plněných knedlíků si zaslouží slaného a kyselého protivníka, co má říz. To abychom si vážili jednoho i druhého. Podobně jako utopence a naložený hermelín si doma můžete připravit také zavináče, oblíbenou pochoutku všech hospůdek a výčepů. Zavinutá ryba ochucená kořením a zkřehlá naložením v octu perfektně padne k půllitru vychlazeného piva či dvou deci vína. Překvapte své přátele svým kuchařským umem! Nemusí vědět, že na přípravě není nic těžkého.

INGREDIENCE

ocet 1 l
voda 1 l
sůl 150 g
bělomasá ryba (perlín, plotice, cejn, tloušť) 1 kg
cibule 2
krupicový cukr 1 lžíce
kuličky pepřu čtyř barev 1 lžíce
kuličky nového koření 1 lžička
bobkový list 3
mrkev 2
řapíky celeru 2
kysané zelí podle chuti
tymián 4 snítky
estragon 4 snítky

PŘÍPRAVA RECEPTU

Připravíme si nálev. 500 ml octa a 500 ml vody přelijeme do hrnce, smícháme se 100 g soli a zahříváme, dokud se sůl nerozpustí. Trvá to asi 10 minut. Připravíme si velkou zavařovací sklenici.  

Očistíme ryby – musíme je vykuchat, odříznout ploutve a hlavu, odstranit šupiny a maso dobře omýt. Malé očištěné filety naskládáme do připravené sklenice a zalijeme vychladlým nálevem. Je potřeba, aby byly ryby potopené, proto je dobré zatížit je malou skleničkou nebo dobře omytým kamenem. Sklenici zavřeme a necháme ji asi 5 dní v lednici.  

Oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na kolečka. Z 500 ml octa, 500 ml vody, 50 g soli a 1 lžíce cukru připravíme stejným způsobem nový nálev. Také do něj přidáme koření a nakrájenou cibuli. Nálev vaříme asi 10 minut. Oloupeme mrkev, kterou spolu s celerem nakrájíme na menší špalíčky. Mrkev a celer povaříme v nálevu posledních 5 minut. Mrkev a celer z nálevu vyjmeme, vše necháme zchladnout.  

Zkřehlé ryby vyjmeme z původního nálevu, snadno je zbavíme kostí. Filety podélně rozřízneme, odstraníme páteř a ostatní kosti. Můžeme si pomoct pinzetou. Pokud v mase zůstanou drobné kůstky, nevadí to, v kyselém nálevu ještě změknou.  

Na každý filet položíme bylinky, mrkev a celer. Filet zavineme a propíchneme dvěma párátky, aby se nerozbalil. Do zavináčů můžeme zabalit také kysané zelí a čerstvou cibuli.  

Zavináči vyložíme novou, čistou sklenici a dobře je zalijeme novým nálevem. V tu chvíli už se nemůžeme dočkat, až ryby ochutnáme. Musíme však počkat ještě další 2-3 dny, než ryby v chladu dokonale změknou a nasáknou do sebe chuť zeleniny a koření.