Pesto z červené řepy

Pesto z červené řepy

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

O řepě bylo napsáno mnoho oslavných slov, přesto se u nás nestala zrovna nejoblíbenější zeleninou. Zahoďte předsudky, které chuť řepy neprávem provází, a zkuste řepu připravit zase na trochu jiný způsob. Tohle nezvyklé, výrazně růžové pesto vás mile překvapí. Je dobré nejen na těstoviny, ale i do polévek či jako pomazánka na pečivo. V létě řepové pesto využijete jako chutný (a oku lahodící) doplněk ke grilovaným masům a zelenině.

INGREDIENCE

střední řepa 2
parmazán 100 g
nasekaná hladkolistá petržel hrst
nasekané listy řapíkatého celeru hrst
česnek 1 malý stroužek
sušený kopr 1 lžička
vlašské ořechy hrst
balsamico ocet
olivový olej
sůl
pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Omytou řepu nejprve povaříme ve vodě, ke změknutí bude potřebovat nejméně 30 minut. Uvařenou řepu necháme zchladnout a poté ji oloupeme.

Řepu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. K řepě přidáme i nakrájená parmazán a ořechy. Zalijeme asi 3 polévkovými lžícemi oleje a krátce mixujeme. Do hrubě nasekané směsi nasypeme byliny. Dochutíme kapkou octa, sušeným koprem, solí a pepřem. Znovu lehce promixujeme. Můžeme ještě podle konzistence přidat olej.

Ihned servírujeme.