Klasický recept na domácí nakládačky

Klasický recept na domácí nakládačky

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Kupované nakládané okurky mohou být pro někoho příliš kyselé, pro druhého příliš slané. Někdo má rád malinké okurky jednohubky, jiný si raději nakrájí pořádnou okurku. Domácí recept na ty nejlepší zavařované okurky buď podědíte po babičce, nebo si přizpůsobíte recept podle své chuti. Možná vynecháte mrkev či přidáte více cibule. To hlavní však zůstane: směs toho pravého koření.

INGREDIENCE

okurka nakládačka 3 kg
mrkev 500 g
cibule 200 g
čerstvý kopr snítka

Koření

hořčičné semínko 1 lžíce
koriandr mletý 1 lžička
kuličky černého pepře 1 lžička
hřebíček celý 0,5 lžičky
kuličky nového koření 0,5 lžičky
semínka fenyklu 0,5 lžičky
bobkové listy 3

Nálev
sůl 100 g
voda 1,75 l
ocet 500 ml
krupicový cukr 300 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Den předem pečlivě vymyjeme sklenice i víčka. Necháme je uschnout na čisté utěrce.  

V hrnci rozehřejeme 1,75 litru vody. Přidáme ocet, sůl, krupicový cukr i všechno koření. Směs svaříme a necháme zchladnout. 

Mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka. Okurky dobře umyjeme. Do sklenic napěchujeme okurky spolu s mrkví, cibulí a drobnými snítkami kopru.  

Naplněné sklenice zalijeme vychladlým lákem. Dobře zavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem, například do poloviny ponořené ve vodě v hrnci za teploty 80 °C asi 15 minut.