Domácí jemně kořeněný kečup

Domácí jemně kořeněný kečup

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Připravte si doma svůj, je to až legračně jednoduché! Až bude kečup hotový a vy zavřete poslední sklenici, budete se divit, proč si kečup už dávno nepřipravujete sami. Základem dobrého kečupu jsou na slunci dozrálá, voňavá, sytě červená rajčata. Ideální je zpracovat přebytek rajčat ze zahrádky, dobrá rajčata lze ale sehnat i na trhu. Cibule sladkým rajčatům dodá výraznou chuť. A koření? To se postará o charakteristickou chuť kečupu! Žádné další ingredience, konzervanty či chemické složky nemají v kečupu své místo.

INGREDIENCE

rajčata 4 kg
větší cibule 8
ocet 5 lžic
sladká paprika 2 polévkové lžíce
cukr 240 g
sůl 3 lžičky
hřebíček mletý 0,5 lžičky
mletá skořice 1 lžička
mletý zázvor 0,5 lžičky
mletý muškátový oříšek 0,5 lžičky
hořčice 2 polévkové lžíce
pepř černý mletý 2 lžičky
mleté chilli na špičku nože

PŘÍPRAVA RECEPTU

Rajčata a cibuli nakrájíme na větší kusy. Zeleninu spolu s ostatními ingrediencemi vsypeme do hrnce a vaříme asi 1–1,5 hodiny na mírném plameni. Směs je potřeba často míchat, aby se nepřipálila.  

Provařenou směs propasírujeme. Propasírovaný kečup ještě chvíli povaříme a necháme ho zhoustnout na požadovanou konzistenci.  

Ještě horký kečup lijeme do čistých a suchých lahví, které hned zavíčkujeme. Kečup můžeme sterilovat klasickým způsobem.