Dokonalá vánočka

Dokonalá vánočka

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 135 minut + pečení 50 minut

Tato vánočka je obrovská! Z uvedeného množství klidně upečte copy dva, menší budou také moc hezké. A hlavně dobré. Nebojte se, že byste ještě na Nový rok jedli vysušené pečivo... Těsto obsahuje sádlo, díky kterému je střídka krásně vláčná. Vánočka je provoněná vanilkovým cukrem a neobvyklým muškátovým oříškem, v těstě příjemně překvapí šťavnaté rozinky nasáknuté rumem. Jednotlivá patra tohoto vánočního pečiva jsou navíc proložena ořechy, které v každém soustu krásně křupnou. Pokud hledáte recept na osvědčenou, chuťově dokonalou vánočku, právě jste ho našli.

INGREDIENCE

rozinky 100 g
rum 4 lžíce
mléko 500 ml
čerstvé droždí 50 g
moučkový cukr 200 g
máslo 150 g
sádlo 50 g
hladká mouka 1 kg
sůl ½ lžičky
žloutek 5
vanilkový cukr 1 sáček
strouhaný muškátový oříšek ½ lžičky
loupané mandle 100 g
vlašské / lískové ořechy 100 g
vejce na potření 1
mandlové lupínky na posypání 1 hrst

PŘÍPRAVA RECEPTU

Rozinky namočíme do rumu. Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, nesmí být horké. Do poloviny ohřátého mléka rozdrobíme droždí, promícháme ho s 1 lžící moučkového cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylém mléce rozmícháme máslo a sádlo, necháme je zcela rozpustit.  

Do velké mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do něj kvásek, mléko s tukem, přidáme žloutky, moučkový a vanilkový cukr, muškátový oříšek a loupané mandle. Promícháme a vařečkou nebo v robotu vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Nakonec do něj vmícháme rozinky. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto na teplém místě kynout asi 1 hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

Těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí. Z každé vyválíme dlouhý pramen.  

Ze 4 pramenů spleteme spodní patro vánočky, přemístíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Pletenec posypeme dvěma třetinami ořechů. Druhé patro spleteme ze 3 pramenů, položíme ho na spodní patro vánočky a posypeme zbylými ořechy. Horní patro stočíme ze 2 pramenů a položíme ho nahoru. Vánočku necháme ještě 20–30 minut kynout.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ji 20 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme 20–30 minut dozlatova. Pokud se vánočka připaluje, zakryjeme ji alobalem. Propečenost vyzkoušíme špejlí – zapíchneme ji do středu vánočky, pokud špejli vytáhneme čistou a suchou, vánočka je upečená. Vyndáme ji z trouby a necháme zchladnout.