Couračka

Couračka

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Couračka je tradiční česká polévka, dodnes velmi oblíbená. Jedná se o prostou polévku, která se ale podávala (a stále podává) i ve sváteční dny. Byla připravována velmi jednoduše z vařeného, zahuštěného kysaného zelí, někdy doplněného klobáskami či uzeným masem. A proč se jí říká couračka? Když naberete lžící zelí, občas vám polévka prostě ukápne, trochu se „courá“.

INGREDIENCE

brambory 400 g
kmín 1 lžička
sůl
kysané zelí 250 g
bobkový list 1
kuličky nového koření 3
kuličky černého pepře 3
máslo 2 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
paprika sladká mletá 0,5 lžičky
smetana na vaření 200 ml

PŘÍPRAVA RECEPTU

Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem doměkka. Vodu ale neslijeme – později k bramborám a k této vodě přidáme uvařené zelí. 

Jakmile dáme vařit brambory, zelí nakrájíme nahrubo a uvaříme ho zvlášť v menším hrnci se zbylým koření, také doměkka. Vaříme ho zvlášť, protože brambory by se v kyselé vodě špatně a dlouho vařily.  

V pánvi rozehřejeme polovinu másla, poté do něj vmícháme mouku a mícháním na středním plameni připravíme zlatavou jíšku. 

K bramborám s vodou vmícháme uvařené zelí a mletou papriku, zahustíme polévku jíškou a povaříme ji posledních 5 minut. Nakonec přidáme zbylé máslo a smetanu. Horkou polévku hned podáváme.