Název položky

Cibule sušená

Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina, která je pěstována pro podzemní část, která se skládá z dužnatých lístků navrstvených na sebe. Má kulovitý tvar a je chráněna kožovitou slupkou zabraňující ztrátě vody. Ze středu spodní části cibule vyrůstají krátké kořínky. Z podzemní části cibule vyrůstají nadzemní části. Listy jsou přízemní, oblé, voskovaného vzhledu, lodyha je dutá a na jejím vrcholu vyrůstají kvítky. Kořen rostliny je svazkovitý a vyskytuje se pouze ve vrchní části půdy. Nejznámějšími druhy cibule jsou cibule žlutá, bílá, červená a šalotka.

Popis rostliny

Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina, která je pěstována pro podzemní část, která se skládá z dužnatých lístků navrstvených na sebe. Má kulovitý tvar a je chráněna kožovitou slupkou zabraňující ztrátě vody. Ze středu spodní části cibule vyrůstají krátké kořínky. Z podzemní části cibule vyrůstají nadzemní části. Listy jsou přízemní, oblé, voskovaného vzhledu, lodyha je dutá a na jejím vrcholu vyrůstají kvítky. Kořen rostliny je svazkovitý a vyskytuje se pouze ve vrchní části půdy. Nejznámějšími druhy cibule jsou cibule žlutá, bílá, červená a šalotka.


Historie a původ

Cibule je známá již od pradávna, používala se jako potravina, koření i lék, je o ní zmínka v hliněných tabulkách Sumerů, v Bibli, staroegyptských dokumentech i knihách starověké Číny a Indie, a to zejména jako o prostředku používanému k léčbě. Pro Egypťany byla cibule symbolem věčného života, byla používána při mumifikaci a často vyobrazována na malbách v hrobkách králů a pyramidách. V antickém Řecku byla cibule základní potravinou chudých a středních vrstev obyvatelstva. Římští gladiátoři věřili, že cibule zostřuje zrak a dodává odvahu a sílu, proto se před zápasy potírali šťávou z cibule. Ve středověku se používala cibule k léčbě moru, dochoval se zvyk věšet v obydlích křížem rozkrojenou cibuli na ochranu proti nemocem. Pravidelná konzumace cibule pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a riziko onemocnění koronárních cév.

Kryštof Kolumbus dovezl cibuli jako jednu z prvních evropských plodin do Nového světa. U nás se cibule objevila až v 19. století. Stala se nepostradatelnou v kuchyni především pro svoji skvělou chuť.

Chuť a vůně

Cibule má charakteristické aroma a výraznou štiplavou chuť.

Použití v kuchyni

Cibule má všestranné využití, proto je hojně využívána v české i světové kuchyni. Používá se v syrové, vařené, dušené, smažené i sušené formě. Je nezbytná hlavně k přípravě omáček, vývarů a polévek, jako je například tradiční cibulačka. Výborná je osmažená s tukem jako základ na cibulovou jíšku, která má všestranné využití, nebo k dochucení hrachu a čočky. Neobejde se bez ní ani příprava masa a zeleniny. Skvěle se hodí i jako přísada do špenátu. Chuť karamelizované cibule lahodí v kombinaci se steaky, opečenými brambory nebo čerstvě upečeným chlebem. V čerstvém stavu je pro svou štiplavou a ostrou chuť často používána jako příloha k uzeninám a k dochucení salátů a různých pomazánek. Přidává se také do nakládaných hub nebo zeleniny. Skvělá je i k přípravě plísňového sýru.

Skladování

Sušením a tepelnou úpravou cibule ztrácí vitamíny. Cibuli je dobré skladovat v temnu a chladu, sušenou také tak, nejlépe v neprodyšné dóze.

KAM TEĎ

28 Celkem druhů